
اتل ليليان وُينيچ
(1960-1864) Ethel Lilian Voynich
جوزپه ماتزینی
(Giuseppe Mazzin (1872-1805
دهۀ سی قرن نوزدهم است. بخشی از اروپا در تلاطم و جنگ به سر میبرد. لشکريان ناپلئون از جمله نيز در ايتاليا با شکست و اضمحلال مواجه شدهاند؛ و ايتاليا که به چند منطقه تقسيم شده در اشغال اتريش قرار دارد. مبارزين ايتاليا به رهبری جوزپه ماتزينی برای اتحّاد واستقلال مجدد کشور؛ و بيرون راندن اشغالگران، سازمان زيرزمينی "ايتاليای جوان" را در سال 1831 بنياد نهادهاند که سازماندهی و بسيج مردمی را پيش میبرد.
با اين پيشزمينۀ اجتماعی تاريخی است که رمان "خرمگس"به قلم اتل ليليان وُينيچ،نويسندۀ ايرلندی الاصل، خلق میشود. خرمگس نام مستعار شخصيّت اصلی رمان است؛ وانتخاب اين نام يحتمل برگرفته شده از اطلاق خرمگس از سوی افلاطون به سقراط باشد. سقراط با پرسه زدن درآتن و بحث و جدل با مردم به ايجاد شک و کنجکاوی در اذهان مردم نسبت به اخلاق و فرهنگ و افکار مسلّط بر جامعه میپرداخت؛وافلاطون او را چون خرمگسی میديد که مزاحم خماری و خواب و بيعاری اسب بیحال و سترون آتن بود.
خرمگسِ اتل ليليان وُينيچ، شخصيّت اصلی رمان، يک انقلابی است که به موازات فعاليّت زيرزمينی و سازماندهی، با نوشتن مطالب و گزارشات به امضای خرمگس درجرايد، به تبليغ و ترويج افکارانقلابی برای ساختن جامعهای سالم و رهايی از اشغالگران میپردازد. او با سرخوردگی و خشم شديد از کليسا که درکنار قدرتمندان و سرکوبگران قرار گرفته است افشاگری اين نهاد دغلکار و فريبدهندۀ تودهها و شراکتش در تحکيم و حفظ قدرت حاکمان را در هر نوشته و گزارشاش برجسته مینمايد.
نظر شما